donderdag 28 november 2013

Oplossen lekkage


Zo heb je een prachtig afgetimmerde en geschilderde zolder/logeerkamer, en zo heb je een onverwachte lekkage die prachtige bruine strepen achterlaat.
Enige onverbloemde taal was op z'n plaats.
Even Googlen voor een goed bedrijf die onze schoorstenen onder handen kan nemen, want daar komt de waterbaan vandaan.
Na enkele offerte's te hebben vergeleken, kozen we een paar prima vaklui. De buren hadden geen last van lekkage (?), dus wilden niet meedelen in de kosten. 3 huizen, 4 schoorstenen, waarvan ik van twee de helft gebruik en zij beiden de andere helft. No way, no pay! Jammer dan, ga ik m'n eigen gang en laat de beide schoorstenen voor eigen rekening doen. (+ € 600,= extra)
Enkele weken later begon ik maar vast de pergola te slopen en de druif te verwijderen, om zo plaats te maken voor de steiger van die werklui. Was toch nog wel een klus, had 'm namelijk zelf gemonteerd, en ja, dan zit 'ie ook goed vast.


Een paar dagen later werd de steiger voor ons huis geplaatst en begonnen ze met gritstralen en uitbeitelen van de voegen. Veel gruis en stof rondom het huis.
Het was alleen jammer, dat het weer telkens roet in het eten gooide, waardoor ze geregeld moesten stoppen.

Door het stralen van de schoorsteen zag deze er weer als nieuw uit.

 De volgende stap was het aanbrengen van de nieuwe loodslab (180gr. ipv 140gr.), de oude slab zat vol haarscheurtjes.

Het aanbrengen van het lood had heel wat voeten in de aarde, vanwege het schuine dak waar die mannen op werkten. Maar de klus werd geklaard.
Wachtend op betere weersomstandigheden, werd er 4 dagen later pas begonnen met het opnieuw cementeren van de voegen.

 Tjeetje, wat wordt dat mooi!
Er ging nog aardig wat cement zitten in die voegen.

"Nou meneer, we komen volgende week terug, dan is het cement goed uitgehard en dan zal ik de schoorstenen impregneren" zei de uitvoerder. Ja, wat wil je, het is vrijdagmiddag en die mannen roken het weekend!
Enfin, woensdagmorgen waren de mannen weer present en gingen op voor het laatste bedrijf.
Dak schoonmaken, schoorstenen impregneren, goten uitscheppen en de steiger afbreken. Dat hadden ze in 2 uurtjes geflikt!
Oké, klus geklaard, rekening in je hand, garantie voor 30 jaar en weg waren ze.
Anderhalve week later, een donkere dag, veel regen buiten, maar waarom loopt de regen langs m'n raam? De goot hangt 40 cm over, dus dat kennie! VERSTOPPING!!
Na de goten te hebben leeggehaald (klein beetje bladeren en gruis), dacht ik dat het probleem was opgelost. Zelf was ik ook drijfnat en wist dat het nu opgelost was.
De volgende morgen toch maar even inspecteren. Waarom was de goot boven bij de uitbouw droog?
Eh..., dakpannen opschuiven en het dak op, om te zien of er ergens nog een obstakel zat in de goot.
Ja hoor, de man die de goten zou schoonmaken vanwege de rommel, had vergeten dat er ook nog schuine goten van de uitbouw zijn en daar lag een meter gruis met blaadjes, die geen druppel doorlieten, maar alles vrolijk onder de dakpannen verspreidden.
Toch maar een telefoontje richting aannemer gedaan en hem fijntjes gewezen op het werk van zijn werknemer. Was 'ie niet blij mee, maar zou wel actie ondernemen.
Na vele regenbuien leefden wij droog en gelukkig verder.

1 opmerking:

  1. Blad en gruis samen is net beton... daar kan een kurk niet tegenop!
    Maar mooi dat het weer in orde is.

    BeantwoordenVerwijderen